Kompost – fra bord til jord

Kompost inngår som en naturlig del i hagens kretsløp. Kompost er selveste livsgrunnlaget, og representerer både slutten og begynnelsen.

Kompost
Kompost før: det meste av matavfall går i komposten. Fisk- og kjøttrester kan gi luikt, og må graves godt ned. Unngå også sitrusskall i store mengder – det kan bremse prosessen.

Det nærmeste vi kommer et husdyr, i alle fall nå som hønene er på vinterferie, er kompostgrisen. Og så fremt vi steller godt med komposten går den som ei klokke hele vinteren gjennom.

Den vil ha sitt daglige brød, ellers krever den ikke mye. Og vi, en familie på fire, har ingen problemer med å mate komposten. Vi kaster lite mat, men til gjengjeld er vi gode på å sortere. Grønnsakskrell, bananskall, epleskrotter, ei og annen skorpe fra ungenes matpakker, fiskebein, kaffegrut, tomme doruller osv. Det meste går i komposten!

Men her er det viktig å skille mellom varmkompost og kaldkompost!

Varm eller kald kompost?

Matavfall som råtner lukter, og tiltrekker seg raskt rotter og andre dyr du skulle ønske ikke fantes . Skal du kompostere mat må du ha en gnagersikret, isolert kompost, som sørger for skikkelig varme. Da går nedbrytingen fort, og du slipper både lukt og skadedyr.

Den nevenyttige kan bygge selv, for eksempel av en avdanket fryseboks e.l.  Vi har kjøpt kompostbjørn, og er svært godt fornøyd med den. Den koster altfor mye, men på sikt går vi i pluss. Foruten det svarte gullet gir kompostering også redusert avfallsavgift.

Kaldkomposten er saktegående – et mulig nytt saktefilmprosjekt @NRK? Så her er det best å holde seg til vanlig hageavfall. Men også grønnsaksavfall, papir etc går i.

Og selvsagt trenger du begge deler! Du har rett og slett ikke plass til å fylle varmkomposten med hageavfall. Ikke har du råd til å la være å kompostere hageavfallet heller. Mer er det ikke å si om akkurat den saken.

Komposteringen er derimot et tema vi skal komme tilbake til, igjen og igjen.

Kompost
Fra bord til jord, og tilbake igjen. Komposten representerer både slutten og begynnelsen i hagens kretsløp.

Mer om kompostering

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s