Humle alle vegne

Humle er hardfør, og en lettdyrket plante. I Nyhagen finner du den overalt. 

Siste runde av Moseplassens X-faktor. Konkurransen avsluttes med temaet grønn og svart.

Humle--humulus
Fristende humler slanger seg eggende langs greiner og utspring i Nyhagen. Snur du ryggen til dem et øyeblikk dekker de snart hele trestammer.

Langt utenfor allfarvei, dit stort sett bare trege trøndere og en og annen tysk fisketurist forviller seg finner du Nyhagen. Mosegrodd, vindskeiv og full av hemmeligheter.

En gang en staselig prydhage. Tålmodige, rynkete hender stelte varsomt med skjøre skudd og unge spirer. Men visste også nødvendigheten av å ta skikkelig i når buskene trengte beskjæring. Etter at hendene gikk bort har naturen tatt over. Hagen har blitt en arena for kamper på liv og død, der bare den kløktigste har livets rett. Humle har et stort fortrinn der.

Ingen andre planter i norsk natur kan måle seg med humle når det kommer til vekst. Tidlig på sommeren kan en humleplante vokse inntil 18 cm i døgnet.

Humle er hardfør, og en lettdyrket plante. Men skal du bruke den til ølbrygging må du sørge for å ha hunnplanter. Det er de som bærer kongleliknende blomster som gir den karakteristiske humlesmaken.

Humle
Humle – Humulus lupulus

I sommer skal det feires bryllup i Nyhagen, da blir det humle alle vegne; Bobmbus sp. som flygende brudepiker, Nyhagen pale ale i glasset, og Humulus lupulus som en ramme rundt det hele.

Humleplukking
Snart blir det hjemmebrygget øl – Nyhagen pale ale.

Les mer om humle:

Humle_Frode Ødegaard
Humulus lupulus må for all del ikke forveksles med denne humla, Bombus sp. Foto Frode Ødegaard/NINA.

22 thoughts on “Humle alle vegne

  1. Humle er en vakker plante, og vokser som et uvær! Jeg har den som har gule blader, men den vokser mer moderat. Nydelig humle og rødkløver!

    Lykke til!

    1. Den gule har jeg ikke sett Marit, det må jeg undersøke! Bildet av den andre humla, som sitter på rødkløveren, er det en kollega som har tatt. Liker alle sorter humle i grunn :).

  2. Humle er en av favorittene i hagen. Og de grønne konglene er så lekre!
    Den ene vi har er en hannplante, så i fjorsommer ble det innkjøpt en hunnplante også. Nå blir det lekre humlekongler i Valdreshagen også 🙂
    Lykke til i X-faktor 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s