Løksuppe med hønsekraft

Sjokkerende tv-innslag om både høns og grønnsaker som kastes har satt en vekker i folk. La oss slå et slag for både høna og løken i ett. Vi kan alle bidra til å redusere matsvinnet

Matsvinn har igjen nådd overskriftene. Sjokkerende tv-innslag om både høns og grønnsaker som kastes har satt en vekker i folk. La oss slå et slag for både høna og løken i ett. Det er ingen grunn til å la slike fantastiske råvarer gå til spille.

Og du kommer langt her i livet med løk, hvitløk og timian. Har du i tillegg en parmesanskalk og noe gammelt brød, da blir det fest i huset.

Har du basisvarer i hagen trenger du aldri å lure på hva du skal ha til middag - gammelt jungelord. Har du basisvarer i hagen trenger du aldri å lure på hva du skal ha til middag – gammelt jungelord.

Verdt å vente på

Et argument som går igjen når det kommer til å lage mat fra grunnen er at det tar tid. Tid som vi ikke har, eller er villige til å bruke. Men la oss slå det fast en gang for alle, det tar ikke lenger tid enn å løpe til butikken. Det krever litt planlegging, men det blir fort en vane.

På kjøpet får du den kjenne på den deilige selvgjort er velgjort-følelsen. Stoltheten av hva du har skapt med dine egne never. Og så bidrar du kanskje til å redde ei høne, og en håndfull løk.

Det tar kanskje ei ukes tid å lage denne middagen, men målt i effektiv arbeid går det for. Og med unger i hus er jeg ofte hjemme om kveldene, så da kan jeg like godt bruke tida på noe som føles nyttig.

Jeg anbefaler uansett å lese teksten først, så får du selv vurdere om det er verdt bryet.

Oppskrift på løksuppe med hønsekraft

  • 4-8 Løk
  • ½ – 1 hvitløk (jeg eeelsker hvitløk, og går gjerne for en hel)
  • Noen kvister timian
  • 3 ss olivenolje
  • 3 ss smør
  • 3 ss mel
  • En dash hvitvin hvis du har (vinslanter kan også fryses), sherry fungerer også godt
  • 1 l hønsekraft (eller annen kraft/buljong, alt unntatt fiskekraft går fint)
  • Halvgammelt brød
  • Ost

Ti måter du kan lage løksuppe på – NRK Mat  

Dag 1 – slakting eller innkjøp

Først må du få tak i ei høne. Det kan være lettere sagt enn gjort. Har du høns i hagen, så er saken grei. Hvis ikke må du på butikken. Både Meny og Coop Obs har tidvis høner i frysedisken, men ikke alltid. Så kjøp mange når du først kommer over et opplag.
Med det samme du er der, så plukker du med deg en stor pose løk, hvis du da ikke har tilgjengelig fra egen hage. Gjerne i løs vekt, strømper er for damer, ikke løk. Dessuten er det ofte rimeligere å kjøpe løs vekt. Enkelte Bunnpris-butikker har også Snål løk. https://bunnpris.no/snalfrukt

Hvitløk og timian er også et must. Det har du kanskje i urtehagen, ellers er det helt ok å bruke tørket timian og kjøpe hvitløken.

Når du kommer hjem fra handleturen er du kanskje ikke i humør for å kaste deg over matlagingen. Det er også helt greit, bare legg høna i frysen og løken kjølig. Det står seg fint.

Husk bare å ta opp høna til tining dagen før du går i gang.

Tidsbruk – den tida du bruker på å handle og pakke ut varene.

Dag 2 – kraftkoking

I dag er den store kraft-kokedagen. Ta ei høne eller tre, del den evt. i mindre stykker (fugl har en logisk kropp for partering), og legg den i gryta sammen noen slappe grønnsaker, løkskall, gultrøtter, laurbærblad etc.

Se også: Koking av høns – NRK Mat

Sett i gang etter middagen, så kan gryta godgjøre seg mens du leser ei bok, ser på tv, eller hva du enn bruker å gjøre med den tida du føler du ikke har til rådighet.

Etter et par timer siler du av kraften, plukker kjøttet av høna, og slenger grønnsaksrester og bein i komposten.

Avkjøl krafta, når den er kald kan du enkelt fjerne fettlaget som dannes på toppen. Krafta kan fint fryses dersom du vil vente med å bruke den. Hønsekjøttet bruker du i ei gryte, eller fryser ned.

Tidsbruk: 20 min aktivt arbeid, resten av tida bruker du på noe annet.

Kraft i hver dråpe.
Kraft i hver dråpe.

Dag 3 – løksuppe prep.

Hakk hvitløk og kutt løk i ringer. Hell olivenolje i ei gryte, og surr løken på svak varme. Gjerne i noen timer mens du gjør noe annet. Eller skru opp varmen så går det fortere.

Når løken er myk og blank har du litt smør i gryta, og strør over melet. Bland litt, før du sper med kraft. Ha i noen kvister timian, kanskje et laurbærblad, og la det hele koke en stund. Har du en gammel skal med parmesan lar du også den koke med. Selv om det er lite ost igjen på skalken, så gir den god smak.

Tips: frys ned osteskalker og biter, så har du tilgjengelig

Når du koker kraft selv, så oppleves smaken gjerne litt tam. Det du trenger er salt. Eller soyasaus. Smak deg fram, og krydre med pepper og evt. mer timian.

Sett suppa i kjøleskapet til dagen etter. Eller du kan fryse ned i porsjonsspakker.

Tidsbruk: 10 min til hakking av løk (ok, jeg overdriver muligens en smule, det holder med 7 min)

Dag 4 – løksuppe til middag

Hjem fra jobb, både du og ungene er sultne og småsure? Fortvil ikke. I dag blir det fast-food.

Kok opp suppa, og legg den over i ildfaste porsjonsformer, eller en stor ildfast gryte.

Skjær opp noen skiver gammelt brød, legg det på toppen av suppa, topp med ost. Revet, skivet, hakket, raskeste måte. Jarlsberg, parmesan, sveitser, norvegia – ta det du liker og har i hus.

Skru på grillelementet i ovnen, og gratiner til osten får farge. NB. det går rimelig fort, så pass på. Jeg snakker av erfaring.

Imens dekker du på bordet, og tar jeg ikke helt feil har du har til og med tid og overskudd til å ta fram servietter og lys.

Server, og nyt fruktene av egen innsats.

 

Kokte du for mye kraft?

Da kan du jo for eksempel unne deg en deilig risotto neste dag. Med kantareller kanskje? Eller så har du til en hvilken som helst suppe uka etter.

Hønsekjøttet bruker du en annen dag, og det finnes mange andre muligheter enn frikasse. For eksempel høns på kinesisk vis.

 

Om matsvinn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s