Regrow – dyrk nye planter fra grønnsaksrestene

Mye kan gjenbrukes av det du allerede har i skuffer og skap. Enten ved å samle frø fra frukt og grønnsaker, spires som spirer, eller rett og slett dyrkes på nytt.

Samle frø fra frukt og grønnsaker

Putt frøene i jorda, og se hva som skjer. Den eneste ulempen med å dyrke frø fra grønnsakshyllene i butikken er at du ikke kan være sikker på å få samme plante som morplanten.  Men det er kanskje litt av spenningen?

Avokado, ananas og sitrusplanter er om ikke annet ypperlige som prydplanter.

Gjenvekst – regrow

En genial trend som har bredt om seg i det senere er, i mangel på et godt norsk begrep, regrowing vegetables. 

Poteter er det klassiske eksempelet, som du først setter til lysgroing før du planter dem ut i hagen. Men det finnes mange flere. Hvitløk kan spires, og jordskokk og pepperrot kan dyrkes som poteter. For ikke å glemme ingefær – ingenting smaker som selvdyrket ingefær. 

Merk deg imidlertid at du bør velge settepoteter og kontrollerte grønnsaker hvis du skal dyrke stort, vanlige butikksorter kan føre med seg plantesykdommer som verken du eller naboen vil ha i hagen. Men ei potte eller bøtte på kjøkkenet i vintermånedene må man da kunne unne seg.

Salat, stangselleri, sitrongress og vårløk for eksempel begynner å vokse igjen hvis du setter «stilken» i et glass med vann. Og snart kan du høste planten på nytt.

Basilikum, mynte og andre urter egner seg godt som stiklinger. Sett en stilk i vann, så dannes det raskt nye røtter.

En enkelt søtpotet kan gi opphav til en ny avling. En litt mer omfattende prosess, men helt klart verdt et forsøk. Sjekk feks fremgangsmåten i denne videoen:

Spire spirer

Sjekk kjøkkenskuffa – kanskje har du noe som egner seg som spirer? Alle frø og belgfrukter som har skall kan i utgangspunktet spires. Solsikkefrø, linfrø, hvete, bønner, erter og linser. Fremgangsmåten er stort sett den samme;

Frøene legges i bløt i et døgn, før vannet helles av og spirene stilles mørkt. Skyll med rent vann et par ganger daglig, spiretiden varierer fra sort til sort. Mer inspirasjon finner du her:

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s