Det er fint lite å ta seg til i hagen på denne tida. Purre og gønnkål står fortsatt, og vi spirer spirer. Ellers legger vi handleturen til fryseren. Og med ekstra belysning er det allerede på tide å så.
Vi høster fra spiskammeret
Det er fint lite å ta seg til i hagen på denne tida, men frysere og spiskammer byr stadig rikelig på fjorårets grøde. Har du i tillegg overdrevet julehandelen er det ikke minst bra for økonomien å legge handleturen til egen fryser.
Vi har høstet, saftet, syltet og tilberedt i stort monn. Og med litt planlegging kvelden før har vi kjappe middager hele uka. Hva med sopprisotto, eller kanskje pasta med sopp? Suppe kokt på elgkraft blir godt uansett hva du tilsetter. Og fiskekaker og fiskegrateng blir vi aldri lei av. Bær og syltetøy smaker bra til frokosten, enten det er på brødskiva, grøten eller i en smoothie.
Behov for inspirasjon?
- Lise Finckenhagens risotto med kantareller
- Risotto med tørket steinsopp fra samme dame
- Pasta med kremet skogsopp og bacon
- Kirsten Winges elgskavsuppe
Spirer og mikrogrønt
Vinterstid er det lite ferske grønnsaker å få tak på. Purre og grønkål kan fortsatt høstes fra hagen, men vi har ikke funnet noen egnet lagringsplass for grønnsaker i Byhagen. (Det skal vi dog gjøre noe med neste år – les mer om vinterlagring hos Agropub). Da er spirer og mikrogrønt en kjærkommen kilde til litt grønt på maten. Moseplassen har mange tips til hvordan du spirer spirer.
Såtid – chili og paprika
Dessuten er det tid for å så chili og paprika. Pepperfruktene trenger en lang vekstsesong for å modne, så det er bare å sette i gang allerede nå. Husk ekstra belysning.
Lurer for øvrig på om svenskene er et skritt foran når det gjelder chilidyrking? Sjekk ut for eksempel Stig Häggkvist og Farbror Grön.
Kompost og bokashi
Varmkomposten går året rundt, men spesielt vinterstid er jeg litt forsiktig med kjøtt- og fiskeavfall. Erfaringsmessig så kan det oppstå sjenerende lukt. Og med naboer på alle kanter er det noe jeg prøver å unngå. Da er det greit å ty til bokashi – kompostering på kjøkkenet. Både kjøtt, fisk og sitrus går rett i bokashi-bøtta.
Brødbaking
Selv om alt av ingredienser må handles inn, så må da brødbaking kunne regnes som en mild form for selvforsyning? Gleden over eget skaperverk er iallefall uslåelig. Og brødbaking nærer virkelig den følelsen. Har du en dårlig dag? Bak et brød.
Har tre gjengangere som jeg baker ofte. Mest fordi de er så enkle, fastfood for selvfølelsen. I tillegg er de rett og slett gode.
- Grytebrød
Rør sammen deigen kvelden før, sett brøde i ovnen når du kommer hjem fra jobb eller skitur. Så er det ferdig omtrent samtidig med middagen. Det ultimate suppebrød. Effektiv arbeidstid ca. 7. min.
For oppskrift – google eltefritt grytebrød e.l. - Rørebrød
Brød der du rører sammen en deig i løpet av ettermiddagen, hev og stek i løpet av kvelden. Tilsett frø, melslag, nøtter og grønnsaker etter forgodbefinnende. Det blir godt nesten uansett. - Havrebrød (siden ungene påstår at de ikke liker grove brød)
Isfiske
Isfiske er en fin vinteraktivitet både for liten og stor – og fersk fisk på menyen (eller bålet) blir aldri feil. Triksene lærer du best hos Isfiskeskolen.
Slik fisker du røye på isen